Amsterdam zal binnen vijf jaar alle camera’s van Hikvision en Dahua verwijderen. Met die toezegging komt de verantwoordelijke wethouder tegemoet aan de wens van meerderheid van de gemeenteraad. Dat het hier over meer gaat dan lokaal nieuws is wellicht nog niet overal bekend.
Het besluit van de wethouder is op maandag bekend gemaakt, maar die dag was er meer belangrijk en vooral Europees nieuws te melden. Toch heeft naast de lokale omroep ook de NOS er een item aan gewijd. Daardoor mag je hopen dat een grote groep betrokkenen iets heeft meegekregen.
Betrokkenen zijn in deze zaak niet alleen de mensen van de gemeente Amsterdam die het verwijderen moeten gaan regelen. Zomaar met een ladderwagen door de stad gaan en op +1.200 plekken camera A voor camera B vervangen is geen optie. Er zal dus tegen het einde van het bestaande contract een aanbesteding in de markt worden gezet die zo is opgesteld dat aanbiedingen op basis van deze twee merken onmogelijk worden. Juridisch zal dat een behoorlijke exercitie worden.
Betrokkenen zijn ook alle andere gemeentes in Nederland die aan de gevels en in panden camera’s van deze merken hebben hangen. Zij zullen met grote aandacht het proces in Amsterdam volgen, want linksom of rechtsom, ook zij moeten afscheid gaan nemen van deze camera’s.
Bredere context
Waarom de twee merken in Nederland in ongenade zijn gevallen is beschreven in de gelinkte artikelen. Ook is het zo dat de verkoop van producten van deze twee merken, net als Huawei, ZTE en Hytera, in Amerika sinds 2022 door de FCC is verboden op grond van “unacceptable risks to national security”. Een aantal andere landen heeft dit voorbeeld gevolgd, maar de meeste belangstelling van de pers is tot nu toe uitgegaan naar de telecomkant van het verhaal.
Het Amsterdamse verhaal past dus in een bredere context. Op dit vlak speelt er meer en vooral ook op veel plaatsen. Dat de VNG en de AIVD worden genoemd in de artikelen maakt toch wel duidelijk dat we ook elders in Nederland zullen gaan merken dat de camera’s van dit duo uit het straatbeeld verdwijnen.
Van overheid naar bedrijfsleven
Maar dat is nog niet het hele verhaal. Op basis van voorgaande kan de lezer denken dat het alleen overheden zijn die het inkoopbeleid zullen gaan aanpassen. Wie denkt dat het bedrijfsleven op de oude voet zal doorgaan onderschat de kracht van het nu ingezette proces niet. Grote organisaties zullen als eerste het overheidsbeleid (moeten) volgen en vandaar sijpelt het verder naar beneden.
Voor de distributeurs en resellers van deze merken op de Nederlandse markt is er alle reden goed op te letten wat er gebeurt met de camera’s in Amsterdam.